Spar penge på din A-kasse med få klik

Sammenlign danske A-kasser og spar penge hver måned

En A-kasse er det vigtigste sikkerhedsnet for rigtig mange af os danskere og vi har en stærk kultur forbundet med vores fagforeninger. De har i mange år været en stor og fast del af vores arbejdsliv og en uundværlig del af vores månedlige betalte abonnementer, sammen med forsikringer, telefoni og internet og de andre faste løbende betalinger vi har hver den første i måneden.

De danske A kasser har en lang historie og den er tæt forbundet med den store udbredelse af fagforeninger og arbejderbevægelser herhjemme. Danmark har i mange år markeret sig ved at have et ret unikt arbejdsmarked med stor fokus på arbejderens rettigheder og et sundt og holdbart arbejdsklima for alle ansatte, fra direktøren til pedellen og chaufføren. Det anbefales af samtlige fagforeninger og lignende sammenslutninger at du altid er aktivt medlem af både fagforening og især A-kassen, så du har et sikkerhedsnet at falde tilbage på hvis du skulle miste dit arbejde i en periode.

Hvad er en A-kasse?

A-kasse er en forkortelse for Arbejdsløshedskasse

En A-kasse er en slags forsikring mod arbejdsløshed og sikrer dig udbetaling af dagpenge som en erstatning for din løn i tilfælde af at du skulle miste dit job. Man kan altså sige at en A-kasse er din forsikring mod arbejdsløshed og sikrer dig og din familie en stabil og anstændig indtægt, selvom du skulle blive arbejdsløs. I kan altså blive siddende i jeres hus og leve på gode vilkår, selvom arbejdet forsvinder i en periode. Det er meget tryghedsskabende, at vide der er penge til at fortsætte sit live på gode vilkår, hvis din arbejdsplads lukker eller flytter væk fra lokalområdet.

Din A-kasse fungerer som en forsikring, men med månedligt abonnement, hvor de fleste forsikringer betales forud for et helt eller halvt år ad gangen. At finde den rigtige A-kasse kan have stor betydning for din økonomi og der er mange penge at spare, ved at holde sig opdateret på priser og vilkår i de forskellige arbejdsløshedskasser. Du kan til tider spare op mod 50% af prisen pr måned og få præcis samme dækning og dagpengebeløb udbetalt ved at skifte til en anden A-kassen der passer bedre til dig og din situation.

Da vi første gang fik mulighed for at få en sikring mod arbejdsløshed og dertilhørende lav indtægt, hed det en arbejdsløshedskasse. Det skal forstås som en “pengekasse” man indbetaler til løbende, mens man er i arbejde. Dermed optjener man muligheden for at kunne få udbetalt dagpenge fra a-kassen, hvis man skulle miste sit arbejde af den ene eller anden grund.

Det er sidenhen blevet forkortet til det mere mundrette A-kasse men funktionen og princippet bag de moderne A-kasser du kan finde her på siden, er nøjagtig det samme som dengang de først arbejdsløshedskasser så dagens lys i Danmark.

 

Lang historie bag de danske A-kasser

Historien om A-kasserne herhjemme er lang og strækker sig faktisk helt tilbage til 1800 tallet hvor de første arbejdsløshedskasser til danske arbejdere så dagens lys. Det startede med de såkaldt “medlemsstyrede” A-kasser. Det var A-kasser med udbetaling af ledighedsydelse i form af dagpenge til medlemmer der mistede deres arbejde. Disse meget tidlige A-kasser var styret og drevet af medlemmerne selv og var dermed private A-kasser. Her var det medlemmerne der indbetalte penge hver måned som optjente muligheden for dagpenge efter en periode med indbetalinger, der også styrede slagets gang i A-kassen og stemte om hvem der bestred de forskellige poster i bestyrelsen og under hvilke vilkår og betingelser a-kassen skulle drives og have sit virke.

De private A-kasser er de første i Danmark

De private A-kasser som dukkede op i slutningen af 1800 tallet havde meget strenge regler og betingelser man skulle leve op til for at kunne blive godkendt til at få udbetalt penge i tilfælde af arbejdsløshed. Det skyldes flere ting men især en stram økonomisk struktur, uden statsstøtte, gjorde at det var meget sværere at få udbetalt penge dengang i forhold til hos de statsstøttede A-kasser som vi kender i dag. Da de første A-kasser i Danmark var helt private, altså både ejet og styret helt af medlemmerne, var der altså heller ikke nogen penge fra staten til at støtte op omkring økonomien og garantere at alle medlemmer kunne få udbetalt dagpenge i tilfælde af nedgang på arbejdsmarkedet. De penge som medlemmer indbetalte, var de eneste penge foreningen havde at gøre godt med og der var ikke penge nok i kassen til at ret mange medlemmer af gangen kunne være arbejdsløse og modtage dagpengeudbetaling samtidig.

Var der for mange medlemmer i A-kassen er stod uden for arbejdsmarkedet, så løb pengekassen simpelthen tør og A-kassen gik konkurs.

1907 er året hvor de første statsstøttede A-kasser dukker op

Efter den spæde start med private A-kasser i Danmark er det i 1907 at der for alvor sker en udvikling indenfor danske A-kasser og dermed forholdene for danske lønmodtagere helt generelt. Det er introduktionen af de statsstøttede A-kasser der for alvor sætter gang i udbredelsen af arbejdsløshedssikring for masserne og dermed skaber et mere trygt og sikkert arbejdsmiljø for de danske arbejdere, der førhen hele tiden har gået med frygten for at miste deres arbejde og dermed ende på gaden, uden mulighed for at forsørge deres familier. Man kan uden tvivl definere introduktionen af de moderne A-kasser med støtte fra den danske stat som et af vendepunkterne for arbejderne herhjemme og starten på det moderne Danmark med tryghed og lighed for arbejderne.

Med statsstøtten i baghånden kunne A-kasserne nu dække flere og bedre på engang, da staten kunne tilføre de penge der kunne mangle i kasserne hos arbejdsløshedskasserne i perioder med mange ledige medlemmer der skulle have udbetalt dagpenge for at kunne betale deres regninger indtil de fandt beskæftigelse igen og kunne tjene pengene selv.

A-kasse og fagforening følges som regel ad

Her i Danmark har fagforeninger og A-kasser historisk set altid fulgtes ad og rigtig mange arbejdere har været medlem af både fagforening og A-kasse i det meste af deres arbejdsliv. Der er almindeligt at en fagforening er forbundet med en A-kasse, eller flere for den sags skyld. Din A-kasse kan sagtens være tilknyttet flere forskellige fagforeninger ad gangen og du behøver ikke være medlem af en fagforening for at være medlem af en A-kassen. Selvom de traditionelt kører parløb for rigtig mange, så er det altså to forskellige ting som du kan vælge at være medlem af. Din fagforening og din A-kasse betales også seperat og du er helt fri til at vælge den fagforening du vil og samtidig vælge den A-kasse der tiltaler dig mest. Du er med andre ord ikke låst til den ene eller den anden hverken forening eller kasse. valget er dit og valget er frit.

Det er derfor også vigtigt at du holder dig opdateret på udviklinger indenfor begge dele og vælger det rette tilbud på a-kasse når der er penge at spare eller bedre vilkår og bedre dagpengesats for eksempel. Du har alt at vinde og intet at tabe ved at sammenligne priserne og hvad de tilbyder jævnligt. Du kan for eksempel bruge vores oversigt over A-kassetilbud her øverst på siden. Den er opdateret live, så du altid ser de friskeste priser og tilbud når du kigger efter besparelser på din a-kasse.

Hvilken A-kasse skal jeg vælge?

Det store spørgsmål for rigtig mange danske lønmodtagere, er “Hvilken A-kasse skal jeg melde mig ind i?”

Det er et spørgsmål uden et enkelt klart svar. det afhænger nemlig rigtig meget af dig og din situation, behov og økonomi i forhold til hvilken A-kasse der vil passe bedst til dig. Desuden er markedet for A-kasser meget dynamisk og konkurrencepræget, hvilket vil sige at den rigtige A-kasse i dag, måske ikke er den rigtige for dig om et år. Det afhænger af aktuelle tilbud på arbejdsløshedsforsikring og satsen for de dagpenge du har ret til at få udbetalt af din a-kasse.

A-kasse som selvstændig?

Det er en udbredt misforståelse at A-kasserne primært skulle være for lønmodtagere og arbejder og ikke for selvstændige. Som selvstændig erhvervsdrivende, uanset hvilken branche, har du mindst lige så meget brug for det sikkerhedsnet en god arbejdsløshedskasse giver, som almindelige ansatte. Nogen vil endda argumentere, at du har mere brug for det som selvstændig.

Dine muligheder for at komme videre, hvis du skulle gå i konkurs eller ikke have opgaver nok i en periode, kan være færre end almindelige lønmodtagere. Med en god A-kasse for selvstændige har du stadigvæk alt den frihed man kunne ønske sig som selvstændig samtidig med at du har et solidt økonomisk sikkerhedsnet der kan gribe dig hvis du skulle komme i en situation der kræver det.

Tanken om at du har penge til at blive boende og leve dit liv, selvom der skulle være nedgang i dit firma, er utrolig befriende for rigtig mange danske selvstændige og iværksættere. Det giver blod på tanden til at tage chancer og gå efter drømmene, velvidende at der er nogen der griber dig og din økonomi, hvis drømmen skulle briste.

Om du er tømrermester, murermester eller har dit eget IT-firma på internettet, så er der gode A-kasser der har specialiseret sig i at hjælpe folk i din situation og give dig det sikre fundament, i form af dagpenge, som gør det sjovere og meget mindre stressende at være selvstændig i dagens Danmark.