Forstå dit mobil abonnement med fri tale og data

Mere om fri tale, sms og data

 

Når man hører eller læser at et mobilabonnement indeholder helt fri tale, sms og data, er det jo næsten for godt til at være sandt. Som oftest står der fri tale og så er der fri tale, omen med et par små undtagelser.Du skal derfor være opmærksom på det som står med småt. Læs artiklen her, for at læremere om dit mobilabonnement med fri tale og/eller data.

[affiliates_list headline=”” date=”true” sorting=”full”]

 

Du skal være opmærksom på at det ikke er helt frit, selvom betegnelsen for abonnementet siger det. Selvom der står at et abonnement indeholder fri tale, sms og data, er der selvfølgelig grænser for hvad du må bruge, når du betaler et bestemt beløb på månedlig basis.

Fri tale, er det helt frit?

De fleste mennesker søger et abonnement med helt fri taletid, men det betyder altså ikke at du kan ringe til alle og enhver og tale lige så meget som du har lyst til. Ringer du f.eks. til lægen, rejsebureauer, uddannelsessteder mm. kan du risikere at du skal betale ekstra for det. Dette er dog kun gældende i nogle tilfælde, og du kan sikre dig det ved at undersøge det hos dit teleselskab. Du kan sagtens læse dig til det, så du ikke bliver overrasket med uventede regninger for ekstra taletid.

 

Selvom dit mobilabonnement siger at du har fri taletid, gælder det f.eks. heller ikke i udlandet. Hos nogle udbydere kan du få fri tale i udlandet, men der vil være en grænse for hvor meget fri tale du må benytte. Husk at sørge for hvilke regler der er gældende for netop dit abonnement, inden du ringer, skriver eller bruger data i udlandet.

SMS/MMS er ofte helt frit

Lige som med din fri taletid, så skal du også være opmærksom på nogle ting med dit sms-forbrug. Der er nogle numre som kræver betaling hvis man skriver til dem, men dette vil du som regel blive informeret om – det kan f.eks. være hvis du vælger at skrive ind til et tv/radioprogram, eller bruger din mobil til at sende støtte beskeder til nødhjælpsorganisationer. I dag kan man betale ting via. Sms’er, og man kan f.eks. donere penge, bestille bus/togbilletter mm. I dette tilfælde bliver de ekstra betalinger tilføjet på din månedlige betaling for dit mobilabonnement. Der er naturligvis de samme betalinger til disse tjenester, som der ville være hvis du brugte et abonnement uden gratis smsbeskeder inkluderet i prisen.

 

Vær ekstra opmærksom i udlandet med sms/mms

Sms i udlandet er ikke så dyrt som det engang har været, men der er dog stadig et ekstra gebyr på, hvis du vælger at sende sms’er i udlandet. Sørg for at undersøge det hos dit teleselskab, inden du skriver smser i udlandet. Der er efterhånden kommet en del nye abonnementer på markedet med inkluderet fri sms og mms i EU, eller med et vist antal med i prisen. Det er derfor vigtigt at du undersøger om dit abonnement er med beskeder og data i udlandet

Hold øje med vilkårene for data i udlandet

Data er, ligesom din taletid, ikke helt fri i udlandet, samt steder som benytter sig af satellitforbindelser. Satellitforbindelser kan du komme ud for, hvis du f.eks. befinder dig på en færge, hvor der er en satellitantenne. Mange nye abonnementer har inkluderet en vis mængde data i EU eller andre verdensdele, men det er vigtig at tjekke de præcise vilkår inden du bruger løs af mobildata uden for landets grænser. Der kan komme en kedelig efterregning, hvis du har brugt mobildata, uden det er med i abonnementet du har.

Tjek dataloftet i Danmark, medmindre du har helt fri data på mobilen

Gå ind og læs om der er et loft på dit dataforbrug, hvilket der ofte er på de fleste mobilabonnementer. Du kan sagtens få et abonnement med en masse data, men du skal stadig være opmærksom på, at hvis du ser film eller downloader filer via. din data på mobilen, så bliver din data hurtigt brugt. Du vil dog i de fleste tilfælde, ikke modtage ekstra regninger hvis du bruger for meget data. Oftest vil din hastighed bare blive nedsat.

Hvis du streamer meget tv og HD-video fra din mobil, så kan det være en fordel af have inkluderet underholdningstjenster og fri data i dit abonnement. Det samme gør sig gældende, hvis du streamer meget musik i dit abonnement.  Der kan være solide besparelser ved at tilkøbe ting som Spotify eller Tidal til dig mobilabonnement og få en samlet pris med rabat.